İnönü üniversitesi ana bilim dalı başkanı; aynı zamanda Kornea bankası müdürlüğü görevini yürüten ve TOD Katarakt Refraktif cerrahi kornea birimleri aktif üyesi olan Prof. Dr. Tongabay Cumurcu ile görüştük. Kornea, Behçet-üvea ve ön segment cerrahisi konularında uzman olan Prof. Dr. Cumurcu, kariyerindeki gelişimleri Ophthalmology Life dergisi okuyucuları ile paylaştı.
Öncelikle bölüm başkanı olmanızı kutlarız, çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Yaklaşık 25-30 senedir tıp fakültemizin kurulumu ile birlikte bölgede faaliyet gösteren Göz Hastalıkları Anabilim Dalımız, 20 seneyi aşkın bir süredir Turgul Özal Tıp Merkezi (TÖTM) bünyesinde faaliyet gösteriyor; günümüz itibarı ile de oküler onkoloji ve refraktif cerrahi hariç, tüm oftalmolojinin spesifik alt birimlerinde yeterli akademik kadromuz ile hizmet vermekteyiz. İdealist bir ekip ile bölgeye üst düzey ve kaliteli bir hizmet sunuyoruz, ayrıca eğitime özel önem veriyoruz. Öğrenci ve asistanlarımızın gerekli ve yeterli düzeyde eğitimi için çaba sarf etmekteyiz. Amacımız merkezimizi eğitim konusunda da bir çekim alanı
yapabilmek.
Kliniğinizde ne tür operasyonlar gerçekleştiriyorsunuz?
Kliniğimizde oküler onkoloji ve refraktif cerrahi hariç tüm işlemler yapılmaktadır. Tüm dallarda branşlaşmamız mevcut olup, retina-vitreoretinal cerrahi, kornea nakli dahil tüm ön ve arka segment cerrahileri, oküloplastik cerrahi işlemler mevcut. Kornea, retina, glokom, oküloplastik, şaşılık, nörooftalmoloji, behçetüvea alt birimlerinde de hizmet verilmektedir. 15 yataklı bir servisimiz var, haftanın her günü bir genel bir lokal odada ameliyat hizmeti de sunulmaktadır.
Son dönemde yaptığınız bilimsel çalışmalardan bahseder misiniz?
Eşim Psikiyatrist ve aynı üniversitede AMATEM kurucu ve yöneticisi. Ben de kornea ile ilgilenince, son zamanlarda alkol ve madde bağımlılığının göz üzerine etkilerine yoğunlaştık. Konu ile ilgili tez, yayın ve araştırmalar yapmaktayız.
Göz doktoru olmaya nasıl karar vermiştiniz, bu seçiminizde ailenizin etkisi olmuş muydu?
Miyop-astigmat olmam dolayısı ile girdiğim askeri lise sınavını kazanamamamın bunda etkili olduğunu düşünüyorum. Ailem subay olmamı istemişti, ben oftalmolog oldum…
Kariyerinizdeki sıçrama noktaları nelerdir?
Kariyerimde ailem ve tüm hocalarımın emeği olduğuna inanıyor ve onlara teşekkürlerimi sunuyorum ancak, hocam Prof. Dr. Hamdi Er ve Prof. Dr. Selim Doğanay’ın akademisyenlik konusundaki referans ve yol gösterimini çok önemserim.
Sizce başarıda etkili olan faktörler nelerdir?
Azim, sabır ve çalışmak…
Geleceğe yönelik hedef ve idealleriniz nelerdir?
Kliniğimizi bölgenin referans merkezi haline getirebilmek için gerekli alt yapı mevcut olup, eksiklerimizi tamamlayıp bunu sağlayabileceğimizi umuyorum.
Mesleğinde başarılı olmak isteyenlere ne tür öneriler verirsiniz?
Temelin sağlam olması şart, mesleğimiz usta-çırak ilişkisine dayanmakta. Ustalardan sağlam bir teorik bilgi alabilmek ve pratik beceri kazanabilmek için daha çok çalışmak, bu bilgi ve beceriyi artırmak lazım. Nasıl ki bir sporcu için antrenman başarının anahtarı ise hekim için de her türlü yeniliği takip şart.
Kısaca akademik geçmişinizden bahseder misiniz?
1995’te Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, yaklaşık 2 sene pratisyen hekimlik yaptım. Sonrasında İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak oftalmoloji bilimi ile tanıştım. 2001 yılında uzmanlık sonrası yaklaşık 1 sene aynı bölümde uzman olarak görevime devam ettim. 2002 yılında kısa süre Elazığ Devlet Hastanesi’nde çalıştıktan sonra aynı yıl eylül ayı itibarı ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda Yrd. Doç. Dr. olarak akademik sürece dâhil oldum. 2008 yılında aynı üniversite çalışırken Doçentlik ünvanımı aldım. 2009 yılında İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’na, yani yuvamıza dönüş yaptık. 2015 yılında profesör, 2016 yılında da anabilim dalı başkanı oldum.
Ophthalmology Life 2017 25. Sayı