Optik sinirlerle beyin birbirine bağlıdır. Beyin ve göz arasındaki gizemli ilişkiler, göz hekimlerinin ve nörologların ilgisini çekmektedir. Aralarındaki bu bağ araştırmalara önemli kaynaklar sunuyor.
Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre ilk kez, Alzheimer hastalığıyla ilgili görsel kaybı önlemek üzere gözün retinasına ulaşabilen bir omega-3 yağ asidi dokosaheksaenoik asit (DHA) formu geliştirildi. Verilen bilgilere göre bu yeni omega-3 formu retinaya geçerek öncekilerin başaramadığı faydaları sağlıyor.
TAG-DHA’nın vücudun diğer bölgelerinde faydalı olmasına rağmen kan dolaşımından retinaya geçemediği ve göze ulaşamadığı belirtilirken, DHA’nın yeni bir lisofosfolipid formu veya LPC-DHA’nın ise retinadaki DHA’yı başarılı bir şekilde artırdığı ve Alzheimer benzeri süreçlerle ilişkili göz problemlerini azalttığı öne sürülüyor.
Chicago’daki Illinois Üniversitesi Tıp Bölümü’nde araştırma görevlisi Profesör Dr. Sugasini Dhavamani konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Bu çalışma hem bağırsak hem de kan-retina bariyerlerini aşan ve retina fonksiyonunu iyileştiren diyet LPC-DHA’nın yeni yaklaşımını kullanıyor.” dedi.
Araştırmacılar; LPC-DHA takviyesini, erken dönem Alzheimer hastalığında bulunanlara benzer süreçler sergilemek üzere yetiştirilen farelerde test etti. Altı ay sonra, günlük olarak LPC-DHA ile beslenen fareler, retinal DHA içeriğine sahip ve korunmuş retina yapısıyla birlikte göz yapısına %96’lık bir iyileşme gösterdi.
Bu çalışmalar mevcut süreçte farelerde yapıldığından, LPC-DHA’nın insanlarda kullanım için güvenli ve etkili olduğunu test etmek, doğrulamak gerekiyor. Bu amaçla da daha ileri çalışmaların süreceği vurgulanıyor.