Satsuma serüveni

İzmir’e yaklaşık 55 km uzaklıkta bir kıyı beldesi olan Özdere’deki 30 dönümlük arazisinde yaklaşık 2000 adet satsuma mandalina ağacı ve 150 adet kadar zeytin ağacı bulunan, ayrıca farklı meyvelerin ağaçlarını da yetiştiren Opr. Dr. İsmail Akın, yıllara göre değişmekle beraber 110-120 ton civarında ürün alıyor. “Toprakla uğraşmak her şeyden önce rahatlatıyor.
Ellerinizle diktiğiniz fidanların ağaca dönüşmesini görmek onun meyvelerini dalından kopararak yemek çok güzel bir şey” diyen Opr. Dr. İsmail Akın’a tarıma merakını ve yetiştiricilik faaliyetlerini sorduk.

Tarıma nasıl başladınız?

Mandalina bahçesi kurma fikri ilk olarak babamdan çıktı, ben de bu fikri benimsedim. 1990’lı yıllarda kurduk bahçeyi. İlkin 15 dönümle başladık çalışmalara, babamın deneyimlerinden yararlanarak bahçeyi geliştirdik, sonra bitişik araziyi de alarak bahçeyi büyüttük, 30 dönüme çıkardık ve beraberce bugünlere kadar getirdik…

En fazla Satsuma ağacınız var, Satsuma’nın bölgenin önemli bir ürünü olduğunu söyleyebilir miyiz?

Evet. Satsuma mandalina buranın geleneksel tarım ürünüdür. Satsuma fidanları ikinci dünya savaşı yıllarından sonra Rize’den Gümüldüre’ye gelmiş oradan da Özdere’ye geçmiş. Bol C vitaminli, çekirdeksiz Satsuma Mandalina’sı, hem lezzeti hem de sağlığa faydasıyla turunçgiller içerisinde sevilen bir tür. Ayrıca buradaki halkın önemli bir geçim kaynağı olduğunu söylenebiliriz. Özdere sahil kasabası olduğu için turizm de halkın bir diğer geçim kaynağıdır.

Bahçenizle ilgilenme sıklığınız nedir?

Hafta sonları mutlaka bahçedeyim. Yaz tatillerimi büyük çoğunlukla Özdere’nin sahil kasabası olmasından da yararlanarak burada geçiriyorum. Bahçede işlerin yoğun olduğu dönemlerde işçi de çalıştırıyoruz.

Toprakla uğraşmak insana neler kazandırır?

Her şeyden önce rahatlatıyor. Ellerinizle diktiğiniz fidanların ağaca dönüşmesini görmek onun meyvelerini dalından kopararak yemek çok güzel bir şey. Ayrıca doğaya saygı duymayı öğretiyor.

Mandalinanın kalitesi nasıl anlaşılır?

Burada yetişen mandalina Satsuma cinsi olduğu için hiç çekirdek içermez. Yaklaşık ağırlığı 80 -100 gr kadar olmalı, meyve kabuğu sarı portakal renginde ve hafif pürüzlü olmalıdır.

Ophthalmology Life 2014 20. Sayı