Prof. Dr. Hasan Ali Bayhan – Bozok Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı
35 HASTANIN 50 GÖZÜNE ACRIVAUD TRINOVA PRO C PUPIL ADAPTIVE ® İMPLANTASYONU GERÇEKLEŞTİREN PROF. DR. HASAN ALİ BAYHAN, ALTIN ORAN TEKNOLOJİSİ DENEYİMLERİNİ VE VAKA SONUÇLARINI PAYLAŞTI.
Altın Oran veya Fibonacci sayıları, bugüne kadar insan yapımı birçok çalışmada ve mimaride kullanılmıştır. Altın Oran’ın karşılık geldiği 1,618 sayısının matematikteki en şaşırtıcı yanı, tersinin bir eksiğine; karesinin ise bir fazlasına eşit olmasıdır. Bu yönüyle Altın Oran(φ)
evrende eşi benzeri olmayan, bu özelliğe sahip tek sayıdır. İnsan vücudunda birçok organın ve kemiğin yapısında da Altın Oran’a rastlanmaktadır. Bunun yanında doğadaki nesnelerin birçoğunda Altın Oran’ın mevcut olduğu keşfedilmiştir.
TRİFOKALİTEDE ALTIN ORAN’A ULAŞMAK
AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ®, patentli Sinüzoidal Görme Teknolojisi (SVT ®) ile sağladığı gelişmiş ışık dağılımıyla elde edilen difraksiyon sıralamalarındaki minimum düzeyde ışık kaybı sayesinde, uzak görüş keskinliğini korurken aynı zamanda etkili ve verimli şekilde ışık enerjisini yakın ve orta odaklar arasında dağıtarak pupil boyutuna uyarlanmış enerji dağılımı sayesinde trifokalitede Altın Oran’a ulaşmaktadır. Göz içi lensi yenilenen tasarımı sayesinde pupil çapına uyum sağlar ve maksimum düzeyde ışık verimliliği, optimum enerji dağılımı ve maksimum düzeyde görme keskinliği sağlar.
İMPLANTASYON SÜRECİ VE SONUÇLARI
Şu ana kadar 35 hastanın 50 gözüne AcrivaUD Trinova Pro C implantasyonu gerçekleştirdim. Göz içi lensi 2.2 mm kesiden kendi kartuj enjektör sistemi ile rahatça takılabilmektedir. İmplantasyon aşamasında sıkıntı yaşadığımız vakamız olmadı. Göz içi lensinin açılma süreci, hafızası ve göz içindeki santralizasyonu vakalarımızda gayet başarılı idi. Trifokal göz içi lenslerinde başarıyı etkileyen en önemli kriterlerden biri de ameliyat sonrası oluşan refraktif sapmalardır. Lenstar optik biyometri ile yeni jenerasyon göz içi lens förmülleri yapılan hesaplamalar sonucunda hedef refraksiyona ulaşmada AcrivaUD Trinova Pro C oldukça başarılı bulunmuştur.
AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ® göz içi lensinde santral merkezi halka 1.4 mm olduğu için, geniş kappa açısı olan hastalarda yüksek tolerans sağlamaktadır. Bu trifokal GİL implantasyonu kararı verirken bize avantaj sağlamaktadır. Ayrıca bu durum tilt ve desantralizasyona karşı da tolerans sağlamaktadır.
Mevcut hastalarımızın uzak ve yakın görmeleri gayet yeterli bulunmuştur. AcrivaUD Trinova Pro C implantasyonu yaptığımız hastalarda uzak ve/veya yakın gözlük ihtiyacı olan bulunmamaktadır. Halo glare şikâyeti olan hastamız bulunmamaktadır.
Özel olarak geliştirilmiş ve doğadaki altın orandan esinlenen bu teknoloji sayesinde farklı pupil boyutlarında optimum ışık dağılımı sağlanarak farklı ışık ortamlarında mükemmele yakın uzak yakın ve ara görüş mesafesi görme keskinliği sağlanmaktadır. Yine retinaya %93 oranında yüksek ışık geçirgenliği her ışık ortamında gözlük kullanımından bağımsızlık sağlanmasına katkıda bulunmuştur.
Diğer trifokallerden farklı olarak sinüzoidal dalga yapısıyla üretilen bu yeni nesil trifokal lens ile hastalarımızın mutlu olduğunu, gözlükten tam bağımsız olduklarını söyleyebilir ve trifokal lens implante etmeyi planladığınız hastalarda AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ® GİL’i de tercih alternatifleriniz arasında bulundurmayı tavsiye ederim.