Koç Üniversitesi Hastanesi’nde, Ekim 2014’den bu yana Haag-Streit BX 900’ü kullanan Prof. Dr. Sumru Önal’a cihaz ile ilgili deneyimlerini sorduk.
Haag-Streit BX 900 cihazını kullanmaya nasıl karar verdiniz?
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde eğitim amacı ile kullanılmak üzere yüksek çözünürlükte ön segment fotoğrafı çeken sistemleri araştırmaya başladım. Tüm donanımlar içinde mükemmel fotoğraf çekme kapasitesine sahip olan cihaz Haag- Streit BX 900 ön plana çıktı. Yine bu cihazı aynı amaçla kullanan üçüncü merkezlerden de olumlu geri bildirim aldım.
Haag-Streit markasını tercih etmenizde hangi unsurlar etkili? Oftalmoloji asistanlığına başladığım 1997 yılından bu yana, yani 18 yıldır Haag-Streit marka biyomikroskop kullanıyorum. Diiğer biyomikroskoplar ile karşılaştırma olanağım da oldu. Açıkçası aradaki fark o kadar büyük ki bunu staj için birlikte hasta gördüğümüz tıp öğrencileri bile ayırt edebiliyor. Bir kez Haaagg- Streit kalitesi ile ön segment muayenesi yapan göz doktorun bu konfordan vazgeçmesi bilgi kaybını göze alması anlamına geliyor.
BX 900’ün öne çıkan özellikleri nelerdir?
Haag-Streit BX 900 flaş ve kendine özgü hızlı dönüş sağlayan ayna sistemi ile kombine dijital
SLR kamera kullanarak profesyonel fotoğraf çeken bir biyomikroskop. Cihazın öne çıkan özellikleri duyarlılığı, dinamik çekim aralığı ve görüntüleme sürecinin kontrolünü tam olarak sağlayan benzersiz ergonomisi. Anlık olarak görüntüyü yakalama özeliğine sahip olan görüntü alma butonu, her seferinde en iyi görüntünün oluşmasına olanak tanıyor. Cihaz bütünleşik senkronize ışık gücüne sahip. Yansımaları engelleyen kontrol modülü ve optik
kalitesi net görüntü sunmasının önemli bir nedeni. Cihazın, kontrast artırıcı filtre, muayene
konforunu artıran adaptör ve endotel ataçman gibi opsiyonel kullanım seçenekleri de mevcut.
Son dönemde cihaz teknolojisindeki gelişmeler hakkında neler söylersiniz?
Son dönemde oftalmoloji alanında hızla ilerleyen bir cihaz teknolojisi söz konusu. Gelecekte gözün kapaklarından başlayarak gözün arkasına kadar muayenesini sağlayabilecek cihazların gelişmesi bile mümkün olabilir…
Ophthalmology Life 2016 23. Sayı