OPR. DR. MEHMET MERCAN’IN HEDEFİNE KİLİTLENMESİNİ SAĞLAYAN, O’NU
SOSYALLİK VE BAŞARI İLE BÜTÜNLEŞTİREN BİR ÖGE; GİTAR
Rock ve Pop’un revaçta olduğu yıllardı… 1980’lerin son uydu, Opr. Dr. Mehmet Mercan Öğrenciydi. Lisede ders aralarında, boş vakitlerde ellerde gitarlar; öğrenciler okul bahçesine yayılıp gitar çalıp söylüyorlardı. Dr. Mercan bu furyadan etkilenmişti; ama o zamanlarda gitarın sesini dinlemeyi daha çok seviyordu. En yakın arkadaşlarının gitarlarıyla beslendi. Klavye çalıyor olması da kulağının gelişmesini sağlamıştı. Zaman la dinledikçe gitarın doğal sesi O’ne daha bir çekici gelmeye başladı. O’na… İlk gitarın ı yine lise yılların dayken alan Dr. Mercan ’a, gitarını alış hikâyesini sorduğumuzda şöyle anlatıyor: “1993 yılıydı… Üniversite sınavına ilk kez girdiğim yıldı ve sın avı kazanamadım. Bir moral bozukluğu oluşmuştu ben de… Çok üzülmüştüm. Denk mi geldi, ya da moral bozukluğundan mıdır bilmiyorum, gidip gitar aldık babamla.”
HEDEFİNE ULAŞMASINI SAĞLAYAN SİMGE
Gitar aldıktan sonra Dr. Mercan’ın hayatı daha iyi gitmeye başladı… Üniversite sınavına hazırlık çalışmaları ve dershane günleri sırasın da gitarı aksatmamıştı. Dr. Mercan; “Gitarı çok zor çalarım sanıyordum, ama kolaylıkla çalmaya başladım. 1 ay kurs gördüm; sonrasında anladım ki gitarı geliştirmek kişiye bağlı… Ben de kendi çabamla gitarı geliştirdim. Gitar merakım sürerken dershaneye de gidiyordum. Mesleki tercihim belliydi; Tıp okumak istiyordum; ama üniversitede okurken müzik yapma hayalim de vardı” diyor. Hem üniversitede okuyup hem de müzik yapma, mekânlarda sahne alma fikriyle derslerine de sarılmıştı ve Dr. Mercan O sene hedefini gerçekleştirmiş; 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştı. Dr. Mercan hayali sayesin de daha çok sınava odaklandığını belirtiyor. “Arkadaşlarım hep kazandı o dönemde ve hayallerini gerçekleştirdiler. Ben de ‘n eden olmasın?’ diye düşündüm, çabaladım ve hayalimi gerçekleştirdim” diyerek o günleri anlatıyor.
GRUP MEŞGUL’U KURDULAR
Samsun’dayken; yine gitar çalan ve tıp okuyan bir arkadaşıyla aynı evi paylaşan Dr. Mercan
üniversite yıllarında da müzikle, gitarla iç içe yaşamış. Hayal indeki gibi bir grup kurmuş. Gündüz okul, gece müzik derken geçen hızlı günler; çok meşgul olduklarının farkındalığıyla grubun adını “Meşgul” koymaya karar vermişler. Grup Meşgul mekânların aranan gruplarından olmuş. Tıp öğrencilerinin organizasyonlarında, bahar şenliklerinde ve diğer özel günlerde de hep davetli konut olmuşlar. 4 sene son unda Dr. Mercan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ ne geçiş yaptığında bu duruma diğer grup üyeleri çok bozulmuş; ‘bizi bırakıp gittin ’ diye sitemde bulunmuşlar. Dr. Mercan ve grubu, o dönemin meşhur pop ve rock parçalarını çalmışlar, çaldıkça repertuarlarını daha da geliştirmişler: Metallica, Led Zeppelin , Nirvana gibi yabancı isimlerin yanı sıra Kargo gibi Türk grupların ve Haluk Levent gibi şarkıcıların eserlerini çalmışlar.
ASİSTANLIK GÜNLERİ
Asistanlık döneminde de yine gitarı elin den düşürmemiş Dr. Mercan ; “Asistanlık döneminde nöbetler çok fazlaydı, yine çok yoğun çalışıyordum ama gitarı da bırakmadım, çalıyorduk. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atilla Argın çok iyi bir gitaristtir. Onunla birlikte bazen boşluklarda çalıyorduk. Tanıdığım en iyi klasik gitaristlerden biridir kendisi. Yalnızca kongrelerde vs. bazen kendi camiasında sahne alıyordu.” diye anlatıyor asistanlık günlerini.
GİTAR CERRAHİYİ GELİŞTİRİYOR
Dr. Mercan gitar çalmanın mesleki becerileri geliştirdiğine dair inancını ise şöyle anlatıyor: “Gitar çalmak el becerisini, parmak gücünü artırıyor. Her iki elini kullanma kabiliyetini artırıyor. Acil stajındayken bana olan olumlu etkileri olduğunu anladım. Genel cerrahi hocam, “’senin dikiş tekniğin çok iyi cerrah olmalısın’ demişti. Cerrahiye ilgim de orada başladı. Gitar çalmamın mutlaka bunda katkısı vardır; el yeteneklerini geliştirdiğine inanıyorum.”
EŞİNE SERANAT YAPMIŞ
Dr. Mercan’ın eşi çocuk hekimi. “Gitarla böyle içli dışlı iken eşinize de seranat yapmışsınızdır
muhakkak..” deyince “Tabi ki yaptım; serenat yapmadan olmazdı,” cevabını alıyoruz. “Gitarı elime aldığımda eşim şarkılara eşlik eder. Sesi güzeldir. Müzik kulağı da iyi ve yan flüt çalmak istiyor. İleride gitarıma yan flütle eşlik edebilir” diye sözlerine ekliyor. Dr. Mercan’ın yaklaşık 2 yaşında bir kızı var. Ne zaman gitarın tellerini tıkırdatmaya başlasa minik kızı
da yanına gelip gitar çalmak istiyor. Bazen de gitarı tutup Dr. Mercan’a getiriyor çalması için sonra yine kendisi çalmak istiyor; Dr. Mercan bu durumu “ne zaman gitar görse çalmak istiyor; herhalde onun da yeteneği var…” şeklinde yorumluyor.
Ophthalmology Life 2017 26. Sayı