ALTIN ORAN GİL TEKNOLOJİSİ İLE HASTA BEKLENTİLERİ KARŞILANIYOR

PROF. DR. ALTAN ATAKAN ÖZCAN – ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

GÜNÜMÜZDE REFRAKTİF CERRAHİ İŞLEM HALİNE DE GELEN KATARAKT CERRAHİSİNDE ÖZELLİKLE PREMİUM GÖZ İÇİ LENS (GİL) TEKNOLOJİLERİ SONRASI HASTA BEKLENTİLERİ OLDUKÇA ARTMIŞTIR.

Tüm trifokal GİL’ler günlük hayattaki görsel ihtiyaçları en üst seviyede karşılamayı hedeflese de bazı ürünlerin gerçek yaşam performansı hasta beklentilerini karşılayamamaktadır. Trifokal GİL’de ışığın difraksiyonundan yararlanarak 3 farklı odak
elde ediyoruz. Bunu da ya geleneksel testere dizaynlı kinoformları üst üste getirerek ya da
doğal trifokalite sağlayan tek bir sinuzoidal yapı ile sağlamaktayız.

KIRINIM VERİMLİLİĞİNDE ALTIN ORAN

AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ®, Sinüzoidal Vision Teknolojisi (SVT) ile tasarlanmış doğal üç odaklı göz içi lensidir. Merceğin optik tasarımı sinüzoidal fonksiyonlardan oluşturulan yumuşak geçişli yüzey profili ile elde edilmiştir. Bu durumda geleneksel overlapping pattern dizaynlı trifokal göz içi lenslere göre kırınım verimliliği önemli ölçüde artırılmaktadır. Böylelikle uzak görüş keskinliği korunurken aynı zamanda etkili ve verimli ışık enerjisi yakın ve orta odaklar arasında dağıtılmaktadır. SVT teknoloji sayesinde, keskin kenarların etkili olduğu ışık saçılması en aza indirilmiş ve dengeli ışık dağılımı sayesinde halo/glare etkileri belirgin olarak azaltılmıştır. Trifokal göz içi lenslerinde hastaların karşılaştıkları farklı ışık koşulları görme kalitesinde düşüşe ve hastaların kaygısına neden olmaktadır. AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ® ise optik tasarımda Altın Oran’a ulaşarak hastanın sadece ideal koşullarda değil, günlük hayattaki zorlayıcı koşullarda da en üst seviyede görme kalitesine ulaşmasını hedeflemektedir. Özel olarak geliştirilmiş Sinüzoidal Görme Teknolojisi ile lens pupil boyutundaki değişikliklere uyumlu hale getirilmiştir, böylece her odak noktasında farklı ışık ortamlarında dengeli ışık dağılımı sağlanmaktadır. Bu fotopik ve mezopik ortamlarda gözlük bağımsızlığı hedefine ulaşılmasında oldukça önemlidir. Yine Trinova Pro C’deki %93 seviyelerindeki çok yüksek retina ışık transferi de mezopik koşullardaki görme keskinliğine katkı sağlamaktadır.

SANTRAL HALKALARI DAHA GENİŞ

AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ®’de 1.4 mm olan santral halka piyasadaki diğer
trifokal GİL’lerinin santral halkalarına göre daha geniş olma avantajına sahiptir. Bu durum geniş kappa açısı toleransı ve GİL desantralizasyonuna karşı artmış toleransı sağlamaktadır. AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ® +1,8D orta ve 3,6D yakın eklemelerine sahiptir. Gece araç kullanımı, tablet-mobil cihaz kullanma, bilgisayar kullanma gibi günlük aktivitelerde rahat ve net bir görüş bu özellikle mümkün olabilmektedir.

DENEYİMLER

AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ® 2.2 mm kesiden firmanın kendi kartuş enjektör
sistemi AcriJet Green ile rahatlıkla implante edilebilmektedir. Merceğin göz içinde açılması, pozisyon alması ve santralizasyonu oldukça iyidir. AcrivaUD Trinova Pro C uyguladığım
hastalarımın ameliyat sonrası hedef refraksiyona ulaşmaları başarılı olup, bu olgularda gözlük bağımsızlığı sağlanabilmiştir. Şu ana kadar halo-glare şikâyeti minimal olup, gece araç kullanmada problem yaşayan hastam ise bulunmamaktadır. Her bir sinüzoidal dalga yapısıyla doğadaki Altın Oran gibi ideal bir tasarım elde edilecek şekilde tasarlanmış AcrivaUD Trinova Pro C Pupil Adaptive ® ile hastaların genel olarak beklentilerinin karşılandığı ve farklı ışık koşullarında mutlu oldukları görülmüştür.